Хеди Ламар – жената, поставила основите на технологията за безжичните комуникации.

В месеца посветен на жената, решихме да Ви разкажем за жените, които промениха и продължават да променят света. Ще отдададем внимание на постиженията и откритията от жени, които стават съществено значими и променят облика на историята.

Днес ще ви предсатвим – Хеди Ламар

Тя е родена на 9-ти новмерви 1914г. (Виена, Австро-Унгария).
Починала 19-ти януари 2000г.(на 85 год.)
Активен период от 1930г. до 1958г.

Физическата красота и техническата изобретателност рядко се съчетават в едно изречение, но всяко правило си има изключения.

На 16 години се записва в школата на прочутия театрал Макс Райнхард, който вижда потенциала в нея и я насочва към киното.

В последствие талантливата актриса става част от множество продукции в Холивуд, като за един от най-големите ѝ филмови успехи се счита „Самсон и Далила“ от 1949 г.

На едно от многобройните партита в Бевърли Хилс се запознава с Джордж Ентейл, млад авангарден композитор, общественик и учен. Те дълго разговарят за Европа и споделят отвращението си от националсоциализма.

Свирят на пиано на четири ръце. Тогава Хеди изказва мнение, че едно радио-контролирано торпедо би могло да нанесе сериозни щети на враговете. Ако дистанционно се съобщават координатите на целите на торпедото на една честота, то врагът може да прихване сигнала, да го заглуши или пренасочи, но ако се използва произволен код на предавателя, то може да се синхронизира на такива честоти и приемника. Според Ламар, за да се обезпечи сигурността на предаване на информация, е необходимо радиосигналът да прескача през различни фреквенции. Проблемът е в координирането на този скоков модел в предавателя и приемателя. За да променят на случаен принцип честотата на сигнала, изпращан от контролния център до торпедото в диапазона на 88 честоти, те решават да използват клавишите на пиано, които общо са 88 на брой – бели и черни.

Така се ражда технологията „freguency hopping” (прескачаща честота), която лежи в основата на всички съвременни безжични технологии. Наричат я Secret Communication System и я патентоват през 1942 г.

Широката публика разбира за приноса на Хеди чак през 1990 г., когато списание Forbes публикува обширна статия за откритието на Ламар и починалия междувременно Ентейл.

Едва в края на XX век техническият свят дава подобаващо признание на революционното откритие. През 1997 г. получава наградата на фондацията „Електронна граница“ (Electronic Frontier Foundation).

Рожденият ѝ ден – 9 ноември, е приет за Ден на изобретателя в немскоговорящите страни, а в родната ѝ Виена се открива паметник на Ламар.

Днес нейният метод за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намира приложение в комуникациите на космическите апарати със Земята, GPS системите, криптираните военни комуникации. С навлизането на дигиталната техника в бита то придобива изключително широко приложение, а най-скорошното е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет

Източници: Уикипедия, Инженер.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *