Как да направим лятната ваканция на децата ни по-пълноценна?

Спомняш ли си с какво нетърпение се впускаше в прегръдките на лятната ваканция? А радостният глас на последния учебен звънец? Или безгрижните дни, изпълнени с игри, смях и безброй забавления? Със сигурност тези мигове са оставили траен отпечатък в душевната ти биографична справка, защото точно тогава си се запознал отблизо със свободата и нейния неустоим чар. Да, сега времената са други, детският свят и логика се конструират по съвсем различни закони, дори мисията да бъдеш родител вече се квалифицира с още по-високо ниво на трудност, но лятната ваканция на децата ни остава константа, към която не може да се отнесеш пренебрежително. Това е период, в който умело се преплитат отговорност и отмора, житейски уроци и проницателен поглед към бъдещето, възможност да прекараш повече време с детето си и да превърнеш свободните му дни в пълноценно и запомнящо се приключение. Няма да звучи пресилено, ако се доверим и приемем за истина констатацията на психолозите, че лятната ваканция е способ за утвърждаване на родителския образ и шанс за укрепване на семейните чувства и взаимоотношения. Кой не иска бъде най-добрият баща в света? Коя не би искала да бъде най-добрата майка в цялата вселена? Предлагаме ти няколко безценни идеи за свободното време на децата през лятото, след реализирането на които със сигурност ще блеснеш в очите им и ще си завоюваш лидерска позиция сред останалите родители.

1. Опознайте природата

Природата е неизчерпаем източник на въображение за всяко дете. Безспорно несметните богатства на заобикалящия ги свят будят любопитството им, но то бледнее пред страха от непознатото. Трябва да им покажеш, че природата е верен приятел, че тя само дава, а не иска отплата. Как да направим лятната ваканция на децата ни по-пълноценна?Разходката в близката гора може да се превърне в забавна игра, занимателен урок и едновременно с това в подходящ начин за формиране на възпитание по отношение на опазване на природната цялост. Може да разкажеш на детето си истории от твоите безгрижни ваканции, докато се разхождате по брега на реката, да го научиш как да разпознава дърветата и горските обитатели, играейки си на изследователи, да го оставиш без дъх, четейки му горски митове и легенди, докато се наслаждавате на обяд в компанията на песните на птиците. Ако разходката в гората ти се струва далечно или опасно начинание, може да опознаете близката природа – около къщата и двора, където също, макар и в по-ограничен вид, има достатъчно възможности за пълноценно прекарване на летните дни. Може да спите на палатка, да си направите къщичка или да построите крепост, а после да наблюдавате поклона на звездите в нощното небе. Всичко това може да бъде придружено със съкровен разговор за мечтите и с приказки за далечни галактики.

2. Изиграйте книгите

Любовта към книгите се формира още в най-ранна детска възраст. Това изобщо не е лесна задача, но постигнеш ли успех, със сигурност ще получиш номинация в категория „Най-перспективен родител“. Грешна стъпка би било да забраниш на детето си да играе и да се забавлява преди да е прочело съответна книга, да е научило поредния урок и така нататък. Как да направим лятната ваканция на децата ни по-пълноценна?Трябва да си убеден, че детското съзнание е лишено от перспективност, както и от възможността да оцени значението на твоята. Затова ти предлагаме да обвържеш четенето на книги или ученето на уроци през лятната ваканция със разнообразни сценарии. Да, това е тест и за твоето въображение, но сме сигурни, че си повече от подготвен. Имаш единствената по рода си възможност в рамките на няколко месеца да се превъплътиш в ролята на Робинзон Крузо или Том Сойер. А защо не и в тази на Херкулес или пък на Тарзан? Забавлението и укрепването на връзката с детето ти са гарантирани, разказаните истории са запечатани в съзнанието му, макар и по по-нестандартен, но изключително интересен начин, а любовта към книгите вече е с ясно очертани контури. След като домът ти се превърна в сцена, а ти и детето ти в актьори, вече е време да получиш своята награда.

3. Преоткрийте научните постижения

Науката е доказала правотата на безброй закономерности, които ежедневно обграждат както вътрешната ни вселена, така и заобикалящия ни свят. Без никакво съмнение, децата обожават да опознават вселената, която ги е приютила, както и движещите я сили. Затова ти предлагаме да си направите собствена импровизирана лаборатория и да дадете своя принос към науката. Може да разгледате мравка или спори на растение под микроскоп, да оцветите лакмус, да смесите оцет и сода за хляб, да изобретите метеорологична станция и да наблюдавате промените във времето, както и да посадите семенце и да вперите поглед в неговата еволюция. За детето ще е още по-интересно да си води и научен дневник, в който да описва своите опити и последвалите резултати. А забавлението е повече от гарантирано.

4. Бъдете майстор-готвач


Кухнята е една от териториите, които представляват изключителен интерес за децата. Не губете време, а сложете по една престилка ипробвайте да си направите закуска или обяд. За да има повече моменти на забавление, може да се състезавате кой ще сготви по-бързо или кой ще бъде шампион по изяждане на всичко, което присъства в чинията. Със сигурност ще се поизцапаш, но това е задължителен елемент от готвенето и детската игра. И да знаеш, войната с брашно си е истинска. Длъжен си да отвърнеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *