Няколко идеи за занималтелни игри, когато децата са вкъщи.

ZANIMATELNI IGRI

Предполагам, никой от нас не си е представял, че за няколко седмици, живота, ежедневието, работата и всичко свързано с нормалната среда и начин на живот ще се промени коренно.

В такива моменти, най-доброто което може да направим е да се приспособим към настоящата ситуация и да се опитаме да извлечем максимално „ползата”.

Много е трудно, но не и нещо невъзможно да се намери интересно занимание и занимателни игри за децата, особено когато са във възраст около 2-3 години и вниманието им трудо може да бъде задържано повече от 10-20 мин.

 

1. Време е да изкараме книгите от рафта

Ако до момента не сме имали достатъчно време за четене, сега разполагаме с такова.

Да събудим любовта на децата към четенето на книги, е едно от най-важните неща, които може да направим за тях до живот.

Разбира се, то започва в най-ранна детска възраст, когато прекарваме качествено време във взаимодействие и четене на детски книжки.

Може да опитаме да създадем „Ритуал за четене” , дали преди лягане или през деня след закуска е важно да го правим всеки ден. В един момент децата ще развият уменията да „четат” картинките.

Говорете с децата за героите в книжките, питайте ги за тяхното мнение и как според тях как ще завърши приказката.

Нека да се опитаме да ги поставим в обувkите на автора, те със сигурност ще изпитат удоволствие от това сами да определят как ще се развие историята.

В напрегната ситуации, направете пауза и ги попитайте как според тях ще продължи приказката.

Насърчавайте ги да опишат героите и детайлите от книжката. И не на последно място е хубаво да си направим импровизиран „кът за четене” и да се подсигурим с любимата си плюшена играчка.
 

2. Дайте на децата задача за изпълнение.

Децата обичат мисиите и предизвикателствата. Стимулирайте ги да измислят свои собствени занимателни игри, като да изобретят с подръчни материали, плюшени играчи, декораци, завивки, възглавници и други нестандартни предмети своя собствена лаборатория, космическа станция или летяща чиния (това занимание е по-подходящо за малко по-големи деца, чието внимание може да бъде задържано повече от 30мин.) Това може да даде поглед на родителя към детските предпочитания, творческото мислене, стремежи и тревоги.

3. Игра на топло и студено.

Както вече споменахме, децата обичат предизвикателствата, познатата стара игра на „Намери играчката или предмета” все още продължава да бъде изключително интересна за децата. Скрийте предмети из цялата къща и с напъствия нека децата ги открият. За по-малки деца може да пробвате да скриете някоя пееща или издаваща звук играчка, за да може по-лесно да я открие. Гарантираме ще падне голям смях и веселие.

4. Оставете детето само да реши на какво да играе

Видео игрите постоянно дават напътствия какво трябва детето да направи, като следващо действие. Децата свикват с това и изпитват трудност сами да вземат решение какво точно да правят.

Оставете ги свободно да решават, но преди това подсигурете в стаята на детето различни места за различни дейности.

Маса с моливи и флумастери, кътче за лего, конструктори, пластелин, детска кухня за готвене, място за редене на пъзели и т.н.

Кажете им сами да решат с какво точно им се играе и се опитайте да не се намесвате в играта на детето.

Много от майките изпитват трудност с това , че детето не иска да играе само, но просто то не е свикнало да го прави или е прекалено малко.

Ние вярваме, че стимулирането на детето за самостоятелна игра, трябва да започне от ранна детска възраст. Разбира се, в началото е хубаво да се наблюдава, защото малките деца често слагат играчки или предмети в устата си, но просто внимавайте и гледайте отстрани.

 

Постепенно детето ще свикне само да си играе и след това ще бъде много по-лесно както за тях, така и за техните родители. Децата по-лесно ще си измислят сами занимателни игри и ще развиват своето въображение.

 

5. Химикали, моливи, флумастри и листи хартия.

Рисуването за много от децата е изключително занимателно. В началото децата драскат безцелно, но постепенно ще започнат все повече да се съсредоточават и да се опитат да нарисуват картинка или да оцветят правилно книжката.

Рисувайте с тях, очертавайте ръчички, импровизирайте с рисуване на любимтие детски герои от приказки или детски филмчета.
 

Стимулирайте детското въображение и ги оставете да ви разкажат какво са нарисували, понякога ще се удивите от техните отговори.

 

6.Приятното с полезното

Когато се опитваме да съчетаем работата от вкъщи с всички домашни задължения и вниманието към децата се получава доста трудна ситуация.

Тук разковничето е да накараме децата да се чувстват истински специални помагайки ни в домашните задължения.

По-малките деца обичат да помагат на родителите си, дори без да ги карат. Даже понякога пускането на пералнята, може да се превърне в истинско предизвикателство, ако не бива извършено от детето.

Това е много добър начин да се изградят навици още от ранна детска възраст, а винаги е по-забавно, когато може да погледнеш от друг ъгъл на домашните задължения.

Не се ядосвайте, ако междувременно всичко стане разхвърляно и тук-там изцапано. Опитайте се да идентифицирате какви занимания задържат вниманието на детето за повече от 20мин.и ги включете в тях.

А замисляли ли сте се да направите импровизиран лаптоп от картон и подръчни материали и да го дадете на детето, за да видите как ще реагира.

7. Златната среда между технологии и игри

Разбира се, няма как да забраним в днешно време изцяло използването на технологии и телевизия, но не е хубаво и това да е единствено занимание на детето. Както при всяко нещо, най-доброто, което може да направим е да намерим „златната среда” между телевизия и игри.

Хубаво е да има опрделено време за гледане на телевизия и след това да осигурим и забавна игра за детето, за да може да няма хленчене, сърдене и рев.

Изготвянето на програма за деня е страхотна идея, доста често рабира се тя не е съвсем такава, каквато си я представяме и планираме, но когато се знае кое след кое следва за детето има яснота и спокойствие. Дори време да се примири с нещо с което не е съвсем съгласно.

Останете вкъщи и се забавлявайте!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *